Blog: Keniaanse hoogtestage

Benieuwd hoe het is om net als de topatleten op hoogtestage te gaan in het mekka van het hardlopen? Vanaf nu kunt u met Loopreizen uw pakketreis boeken naar het HATC van voormalig topatlete Lornah Kiplagat in het Keniaanse Iten, gelegen aan de Rift Valley op een hoogte van 2400 meter. Een periode volledig focussen op hardlopen, of afwisselen met adembenemende safari’s en excursies? Het kan allemaal. Wij namen de proef op de som en gingen onlangs 10 dagen naar Iten met onze ambassadeur Natalie.

Op een kille maandagavond in januari vliegen we via Nairobi naar Eldoret waar we hartelijk ontvangen worden door onze gids Alewijn. Een busje van het HATC brengt ons in 45 minuten naar Iten: Home of Champions zo staat er trots op de boog over de weg.

Boog over de weg
Rode paden

De portier checkt ons in en we installeren ons in de eenvoudige functionele kamer vlakbij het zwembad. Na een korte rondleiding over het complex, lunch en wandeling naar het dorp om Keniaanse Schillingen te pinnen, slaan we water in bij het kleine standje naast het HATC (80 cent voor 5 liter) en maken we ons klaar voor een klein rondje hardlopen, daar komen we tenslotte voor. Heerlijk na zo’n lange reis, maar gelijk wordt duidelijk dat het even wennen wordt; geen weg is vlak, overal liggen stenen en de hoogte voel je ook wel in de ademhaling. Maar eindelijk zijn daar dan de bekende rode paden!

Tijd voor het avondeten; net als alle maaltijden is het avondeten in het restaurant waar alle aanwezige atleten eten wat er direct van het land van het HATC komt; eenvoudig, onbewerkt en puur. Er staat hier 3x per dag een hoofdmaaltijd klaar en 2x per dag kan je er een gezond tussendoortje klaarmaken. Allergieen en dieetwensen kan je aan de keuken doorgeven. De avond sluiten we af met Keniaanse thee in De Club van het HATC.

HATC
1e training met zonsopkomst

De dagen daarna maken we kennis met de Keniaanse manier van trainen. Een voorbeeld van een dag in Iten:

  • vroeg op voor een training in de koele ochtend vergezeld door een prachtige zonsopkomst
  • een goed ontbijt in het restaurant
  • wandeling in de omgeving van Iten met een stop op het uitkijkpunt waar je onder het genot van een verse mango/passiefruit sap een schitterend uitzicht hebt over de Rift Valley
  • een warme lunch
  • relaxen aan het zwembad
  • trainen in de fitnessruimte of een coretraining met de Keniaanse atleten
  • een sportmassage in het HATC
  • een warme avondmaaltijd
  • de dag afsluiten met een drankje in De Club

Trainer
Zwembad
Sportmassage
Fitness

Een heel bijzondere training van de fartlektraining. We verzamelen met ongeveer 50 lopers op een punt even buiten Iten. Plan voor deze training: 1 minuut rustig dribbelen als warming up en daarna een interval van 1 minuut hard en 1 minuut heel rustig lopen. De eerste minuut dribbelen we rustig met de groep mee, dan horen we het eerste fluitsignaal van de trainer die met een busje meerijdt. Het enige wat we dan nog zien is een rode stofwolk van de lopers die letterlijk wegschieten. We moeten er hard om lachen, maar het is wel geweldig om deze mannen en vrouwen zo te zien. Op ons eigen tempo vervolgen wij de training over de eindeloze rode stofpaden vol met keien totdat het busje ons volgens afspraak komt oppikken. Geweldige ervaring.

Fartlek 1
Fartlek 2

Vanuit Iten kan je ook allerlei excursies en activiteiten boeken. Wij wilden graag een safari meemaken en kozen ervoor om af te reizen naar Lake Nakuru. Na een busrit van ruim 4 uur komen we om 8 uur in de ochtend aan bij het natuurpark rondom het grote meer. Onze prive chauffeur rijdt een geweldige route door een grote diversiteit aan Keniaanse natuur. Vlakke savannes, smalle paden langs het meer, door het bos en over steile hellingen. We spotten talloze dieren: buffels, zebra’s, stokstaartjes, wrattenzwijnen, flamingo’s, antilopen, gazelles. We hebben geluk, we spotten tot twee keer toe neushoorns van dichtbij. Wat een imposante dieren! Ook laten diverse giraffen zich bewonderen. Wat een fantastische ervaring, de lange busrit zeker waard.

Safari

School

Wij hadden ook de gelegenheid om een lokale school te bekijken. Wat een enorm contrast met de scholen zoals wij die kennen! De kinderen zitten net als bij ons in diverse klassen op school. Allemaal netjes in uniform. Voor onze begrippen zijn de omstandigheden heel mager. Oude schoolbanken, gebroken ramen. De kinderen zijn blij dat ze uberhaupt de mogelijkheid hebben om naar school te gaan. Wij laten er kleurpotloden, stiften, papier, kleurboeken en T-shirts achter waar ze ontzettend blij mee waren. Behoorlijk indrukwekkend om te zien als je het vergelijkt met onze scholen.

Onderdeel van het HATC is ook de prive atletiekbaan op ongeveer 2,5 kilometer van het HATC. Ook daar hebben we gebruik van kunnen maken. Natalie kon er gelijk gebruik maken van haar gloednieuwe ASICS spikes, gekocht in een van de kleine sportwinkeltjes in Iten. Wat een luxe om de baan nagenoeg voor ons alleen te hebben, de enige andere gebruikers die ochtend was een delegatie van het Poolse nationale team. Leuk detail: pal naast de baan ligt de plantage waar al het eten van het HATC verbouwd wordt. De boerderij die nu nog achter de baan staat, gaat dit jaar plaatsmaken voor huisvesting voor meisjes die dankzij de Lornah Kiplagat Foundation naar school kunnen gaan en daarnaast kunnen trainen.

Atletiekbaan 1
Atletiekbaan 2

Vlakbij Iten liggen 3 watervallen; onder leiding van gids Koen Raymaekers (meervoudig Nederlands kampioen op diverse lange afstanden en tegenwoordig woonachtig in Iten) maken we een prachtige hike door een bosgebied waar we neusvogels spotten, af en toe een loslopende koe tegenkomen en waar de apen door de bomen springen. Door de droogte liggen de watervallen droger dan na het regenseizoen, maar deze hike was absoluut de moeite waard.

Watervallen
Leeuwin

Veel te snel is onze trip afgelopen. We rijden terug naar Eldoret om naar Nairobi te vliegen. Omdat de verbinding naar Amsterdam niet optimaal is, hebben wij ervoor gekozen in de ochtend al naar Nairobi te gaan zodat we daar een goede nacht kunnen maken in een hotel vlakbij de luchthaven. Omdat we nu al rond de middag in Nairobi waren, kunnen we nog een safari maken in het Nairobi National Park wat letterlijk naast de luchthaven ligt. En daar hebben we geen moment spijt van! Onderweg naar de ingang zien we langs de weg zelfs de eerste neushoorns al staan, onwerkelijk… En we kunnen na de buffel en neushoorn nummer drie van de Big Five afstrepen, een leeuwin laat zich uitgebreid bewonderen nadat ze een kudde gazellen zenuwachtig heeft gemaakt. Ook hier worden we getrakteerd op een diversiteit aan prachtige dieren, nijlpaarden, krokodillen, nog meer zebra’s, buffels en giraffen trekken over de savanne.

En na een heerlijk uitgebreid dinerbuffet en toch nog korte nacht vliegen we weer terug naar Nederland. Heel veel ervaringen rijker. Als Natalie thuis weer gaat trainen blijkt zelfs een week trainen op hoogte effect te hebben. Met een flink lagere hartslag worden snellere tempo’s afgewerkt. Dat maakt wel heel nieuwsgierig naar de effecten op langere termijn.

Kijk hieronder voor een foto impressie van de loopreis naar het HATC in Iten, Kenia. Bekijk vooral ook de Instagram hoogtepunten op @loopreizen en @glamrunner voor nog meer beeldmateriaal.

Nieuwgierig geworden naar de mogelijkheden om met ons op hoogtestage te gaan of heeft u nog vragen over deze geweldige reis? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of via email.

Fotogallerij

Reviews
Goede service, persoonlijke benadering, snelle reactie op vragen/onduidelijkheden. Alles bij elkaar: zeer tevreden!

score: 8 / 10 Wim Schouten
Het contact loopt altijd goed en er wordt snel gereageerd op vragen

score: 10 / 10 Peter Spruit
Goed georganiseerde reis, de communicatie is goed en ruim op tijd.

score: 9 / 10 Anoniem
Gewoon doen wat ze beloven. TOP!

score: 10 / 10 Barend
Al vele jaren leuke reizen geboekt

score: 7 / 10 Loopgroep Nesselande
vragen? stuur ons gerust een berichtje!